default-logo

In memoriam P.C. ( Nan ) de Lange – van Bemmel

de_lange_bemmel

bron ; Ermelo van Nu

Ons bereikte via de pers het trieste bericht dat Nan de Lange op 83 jarige leeftijd is overleden, zie onderstaand bericht,

Wij zullen haar gedenken op onze Algemene Leden Vergadering van 16 maart aan staande.

Mocht er aanleiding toe zijn dan zullen wij u nader informeren.

Wij wensen haar familie veel sterkte met het verlies.

Jarenlang enige vrouw in gemeenteraad Ermelo.

ERMELO – Afgelopen weekend is P.C. (Nan) de Lange-van Bemmel op 83-jarige leeftijd in Ermelo overleden. Nan de Lange was als lid van de lokale partij Gemeentebelang jarenlang het enige vrouwelijke raadslid in de gemeenteraad van Ermelo.

Nan van Bemmel groeide op in Amsterdam en wilde graag de verpleging in. Een keuze die haar vader niet kon waarderen. In die tijd kon je pas de verpleegstersopleiding volgen als je achttien jaar was, en dat was Van Bemmel nog niet. Alleen in de psychiatrie (het zwarte kruisje) kon je terecht als je zeventien was. Van Bemmel ging de opleiding doen in de Willem Arntzstichting in Doorn. Toen zij klaar was met haar opleiding trouwde zijn in 1953 met Jozef de Lange, een officier bij de Geneeskundige Troepen en ging wonen in Amersfoort. In 1956 verhuisde het echtpaar naar Ermelo en krijgen vier zonen. En hoewel het gewoonte is dat gezinnen van officieren regelmatig verhuizen, blijft het echtpaar De Lange toch in Ermelo wonen. Ze meldt zich al snel als lid van Gemeentebelang en als het vrouwelijke raadslid L. Faber wegens verhuizing in 1974 haar zetel op moet geven, wordt De Lange gevraagd die in te nemen. Daarmee verspeelde ze ook de mogelijkheid haar zwarte kruisje nuttig te maken op Veldwijk, iets wat ze zich wel had voorgenomen. Na het overlijden van partijgenoot en wethouder Frans Balvers eind 1979, werd Louis Peters wethouder en Nan de Lange-van Bemmel fractievoorzitter voor Gemeentebelang. Mevrouw De Lange – van Bemmel, zoals ze steeds wordt genoemd, is de derde vrouwelijke politica in Ermelo en heeft zich altijd sterk gemaakt voor meer vrouwen in de politiek. In een interview in het Schilders Nieuwsblad van juli 1979 stelt ze: ,,(…) en daarom wil ik er bij alle vrouwen van Ermelo op aandringen dat zij zich daadwerkelijk met de gemeentepolitiek gaan bezig houden.’’ Toen partijgenoot en wethouder Louis Peters in 1985 burgemeester werd van Wanroij heeft De Lange hem een jaar als wethouder vervangen.

Woonruimte en ludieke acties

De Lange – van Bemmel heeft zich altijd hard gemaakt voor woonruimte voor jongeren en voor goedkope woningbouw. Ook vandaag zijn dit nog actuele thema’s op de gemeenteraadsagenda. Nan de Lange was ook bekend van haar ludieke acties. Zo heeft ze zelf het hoge onkruid tegen de muren van het gemeentehuis zelf verwijderd en heeft hoogstpersoonlijk de vijver voor het gemeentehuis van algen en vuil ontdaan. Uiteraard onder het toeziend oog van de lokale pers. Nan de Lange – van Bemmel heeft uiteindelijk ruim twintig jaar in de Ermelose politiek gezeten.

BurgerBelangErmelo

Gemeentebelang en Dorpspartij Ermelo zijn in 2013 gefuseerd tot BurgerBelang Ermelo. Raadslid BBE Bart van der Knaap had met regelmaat nog contact met De Lange. ,,Geen frequent, maar wel innig contact,” zegt hij. ,,Het was een bijzondere vrouw. Nan had een gezonde manier van zelfspot en wist dingen heel goed te nuanceren. Ze probeerde de laatste jaren afstand te houden van de politiek, maar je merkte gewoon dat het in haar aderen zat.”

 

About the Author

Leave a Reply

*