default-logo

Trend laatste jaren moet worden doorgezet

foto Bart vd Knaap (1)

BBE: Trend laatste jaren moet worden doorgezet

ERMELO – Donderdag wordt het woningbouwprogramma en sturingskader besproken in de commissie. BurgerBelangen Ermelo (BBE) pleit ervoor dat de grens voor goedkope woningbouw naar beneden wordt gebracht van 200.000 naar 160.000 euro.

Verder wil BurgerBelangen Ermelo dat het sturingskader wordt: de leeftijdsopbouw van de Ermelose inwoners. Ermelo scoort op alle leeftijdscategorieën onder de 45 jaar beneden het landelijk gemiddelde. Wil je een vitale gemeente, moet je hieraan werken en daar je woningbouw programma op aansturen, vindt BBE.

Starterslening

BBE betreurt het dat de starterslening door de coalitiepartijen CDA, CU en PE is afgeschaft.  Die moet wat BBE betreft weer worden ingevoerd voor bestaande woningen tot 200.000 euro. BBE had ook haar nek willen uitsteken met betrekking tot het vestigingsbeleid binnen bepaalde prijscategorieën in koop- en huursector.

Betaalbare woningen

In de periode 2002-2006 stonden 27 projecten gepland. Ermelo mocht na jaren weer bouwen. In de economische hoogtijdagen was de trend dat dure woningen werden gerealiseerd ten koste van goedkopere woningen. Door de economische recessie zijn woningbouwplannen aangepast, zoals bij het Trefpunt, in de richting van betaalbare woningen. Mede hierdoor en de starterslening zijn jongeren zich in Ermelo gaan vestigen. Een derde van de woningen van Groevenbeek Noord zijn met een starterslening verkocht. Dit was noodzakelijk omdat de woningen duurder uitvielen dan aanvankelijk was gepland. Hiermee is een trend gekeerd dat jongeren Ermelo verlieten.

Zelfgenoegzaamheid

Toch waarschuwt BurgerBelangen Ermelo voor zelfgenoegzaamheid van de Ermelose politiek. Betaalbaarheid van koopwoningen voor jongeren en jongere gezinnen en prestatieafspraken met Uwoon daarover, zijn van belang voor een Vitaal Ermelo. Daarom vindt BurgerBelangen Ermelo dat bij nieuwbouw op eigen grond ejongerenhuisvesting moet komen tot  160.000 euro. Verder moet er wat BBE betreft dus een starterslening komen voor bestaande woningbouw tot  200.000 euro en verder kortere wachttijden voor huurwoningen. Daarnaast vindt BBE dat bij nieuwe projecten de goedkope woningen niet als laatste fase gebouwd mogen worden.

 

Bron: Jeanne Dijkstra

About the Author

Leave a Reply

*