default-logo

Waarom hondenbelasting onrechtvaardig is

Door Bart van der Knaap

De gemeenteraad is in aanloop richting de kadernota. De kadernota is het beleid dat de gemeenteraad vaststelt om daarmee in oktober of uiterlijk november de begroting vast te stellen.

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan dat de financiële positie van de gemeente Ermelo in de afgelopen jaren is verslechterd. En om die reden heeft u in de kranten kunnen lezen dat het CDA en de CU de hondenbelasting willen behouden. Hun goed recht maar ook niet verwonderlijk, want ze hebben de hondenbelasting decennia lang in stand gehouden. Het leverde toch zo’n € 155.000 per jaar op.

En wat kregen de hondenbezitters daarvoor terug? In verhouding weinig, zoals woensdag 10 juni jl. in het debat over de hondenvoorzieningen werd geconcludeerd. Hondenbelasting is namelijk een algemene dekkingsmiddel en dat is de reden waarom we er altijd op tegen zijn geweest.

Ik weet niet hoe het u vergaat. Maar wanneer ik een boerenerf betreedt, dan wordt ik vaak door een hond verwelkomt. Maar deze honden blijven alleen op hun erf en komen daar vrijwel nooit buiten. Omdat de bewoners een hond bezitten, moeten ze hondenbelasting betalen, en waarom?

Nu de gemeente financieel in zwaar weer zit, wordt de timing aangegrepen om de hondenbelasting niet af te schaffen. Dit is het schone voorbeeld dat de hondenbezitters voor het belastingtekort moeten bijlappen. Tweede argument wat wij vernemen is dat het niet eerlijk is dat alle inwoners de hondenoverlast moeten betalen. Maar heeft u gerealiseerd  omdat de hondenbelasting een algemene dekkingsmiddel is, dat juist de hondenbezitters de afgelopen jaren voor ALLE voorzieningen in Ermelo EXTRA moesten betalen om het feit dat ze een hond hebben? Dat is toch vreemd? Voor geen enkel ander dier bestaat een belasting. En als voor voorbeeld doet niet iedereen aan mountainbiken.  Maar daarvoor maken we wel voorzieningen en heffen we geen aparte belasting. En dat vinden we heel normaal.

Laten we het daarom in Ermelo gewoon samen simpel houden. De gemeente biedt voorzieningen voor alle Ermeloërs. Daar betalen we belasting voor. En de dierenbezitters hebben hun eigen verantwoordelijkheid voor het houden van hun eigen beesten. En daar horen honden ook bij.

Daarom heb  ik al bijna twintig jaar tegen de hondenbelasting gestemd, en zal dit blijven doen. Om te komen tot een goede financiële positie in Ermelo, zal de fractie de samenwerking in de raad blijven opzoeken.

About the Author
  1. Ed Verweij Reply

    Goed plan. Deze belasting bestaand al sinds de Franse overheersing. Nu hoogste tijd van afschaffen. Zo niet, dan ook paarden-, katten-, duiven- en goudvissen belasting, of zo!
    Hou de vinger op de knip en stop tijdelijk met onzinnige plannen zoals een nieuw zwembad of een veel te kostbare verbouwing van het gemeentehuis waar bv. de vergaderruimte niet vol te krijgen zijn. Om maar te zwijgen over de Dialoog… Eerst weer een gezonde financiële grondslag creëren en dan pas gaan kijken wat er echt nodig is, ipv de prestigieuze prestatie dwang van voorgaande colleges ten uitvoer brengen.

Leave a Reply

*